Thursday, March 29, 2012

MELANCONG KE INDIA - NEW DELHI-AGRA-KASHMIR (SRINAGAR - GULMARGE) 13 FEB to 19 FEB 2012

15th Feb : Delhi to Srinagar by Indigo Airline.

Alhamdulillah, perjalanan kami semalam selama (lebih kurang) 5 jam selamat tiba di Hotel Blueberry New Delhi..
Hotel ini bagi kami sangat selesa dan cantik... walaupun pada mulanya kami agak cuak sikit apabila bas kami melawati jalan disekitar hotel ini... nampak daif sangat... bila tengok keadaan cam gitu masing masing dah terbayang dengan andaian masing masing hotel yang bakal kami duduk nanti  mesti %##556.... tapi sangkaan kami meleset rupanya jalan yang dibawa oleh pemandu kami adalah jalan belakang.. pemandu kami tidak berapa pasti hotel Blueberry ini dimana kerana buat masa ini kami adalah pelanggan pertam yg dia hantar ke hotel itu... memandangkan hotel itu agak baru... Setibanya sampai memasing semuanya bersyukur tengok keadaan hotel sangat selesa... dan kawasan depan nya tak adalah seteruk jalan belakang... tapin ok jugak pengalaman kami melihat dengan mata sendiri betapa dhaifnya kehidupan mereka walaupun didepannya bangunan pencakar langit erat membangun.

Blue Berry Hotel @NEW DELHI




Gambar bilik di Hotel Blueberry New Delhi







Flight kami hari ini ke Srinagar (Srinagar Airport) pukul 1pm... so sebelum bertolak je Airport kami bergambar dan meninjau pemandangan di New Delhi... kemiskinan mmg jelas kelihatan walaupun di tengah bandar .

@New Delhi

Terasa sedih melihat mereka, dalam keadaan cuaca yang sejuk (masa ni 7'c)..mereka hanya menutup atas sahaja...tiada tempat tinggal... kami bertanya mana ibunya... mungkin mereka dapat agak apa yang kami tanya.. mereka menjawab " babu" sambil menunjukkan kepada seseorang... pada tanggapan kami itu datuknye kot... berada tidak jauh dari mereka.... mungkin ibu bapa mereka kuar berkerja.... tatkala ini air mata kami menintis melihat sang abang mendukung adiknya (tanpa berseluar - perempuan lak tu) untk mendapatkan makanan (biskut) yang kami bahagi bahagikan... huhuhu tak mau ...sedih....



 Sume sayu memandang mereka - ini lah transport kami dan yg macho tu driver kami ....

 dia org masih malu malu dan cuba menyebunyikan diri semasa kami sedang menghampiri mereka
 Bahagi2 kan biskut... 2 baby tu tak pakai seluar... huhu kesian.... tetiba teringat kat Anggelina Jolie... tak nak pulak ambik bebudak ni jadi anak angkat :)

Dalam pukul 12.00 kami sampai ke Airport Indira Ghandi... tak de lah jauh sangat airport ni dari hotel kami...dalam 15 minit dah sampai.... tapi memasing dah cuak coz takut terlepas flight sebenarnya kami agak lambat.... 

@New Delhi (INDIA GHANDI INT AIRPORT)








@SRINAGAR-JAMMU-KASHMIR
Pernebangan dari New Delhi ke Srinagar hanya 45.00 minit sahaja... so tak terasa sangat... tak sempat nak lelap mata, asyik beborak tetiba kapten dah announce yg selamat mendarat dan suhu sekarang adalah 3'c.... 


Kat Airport kami di sambut Tour Guide... punctual... macam ni la...tapi cam biasa lah banyak sangat kene isi borang...keadaan airport kat sini tak de lah secanggih/cantik macam New Delhi tapi.. pekerja2nya ermmm boleh tahan jugak handsomenya.....dengan winter jacket labuh berwarna biru gelap... mmg menambahkan lagi kesegakan mereka... 

Keluar sahaja dari Airport ... wow sejuknya.... segar dan nyaman rasanya... kami di sambut oleh driver-driver kenderaan kami... empat buah kenderaan MPV untuk kami ...so kira ok la... amat selese... kenderaan mereka pun nampak baru... dan yang membuatkan kami merasa selamat, bila mendengar kalimah bismillah di sebut oleh pemandu kami sebelum bergerak...alhamdulillah... 

Sepertimana yang kita tahu penduduk di Kashmir ni 99% adalah muslim.... so di sepanjang perjalanan menuju ke Dal Lake... sudah kelihatan beberapa buah Masjid... tetiba teringat masa pergi Sabah hari tu... sepanjang perjalanan ke Gunung Kinabalu.. berderetan gereja yang kami nampak berbanding Masjid... 

Sebelum dibawa ke Deluxe Houseboat di Dal Lake kami dibawa terlebih dahulu melihat pemandangan yang cantik... masya'Allah sangat cantik... dengan deretan rumah rumah papan yang besar dan pokok pokok yang tidak berdaun..... sangat cantik.... sepanjang per jalanan kami jugak kelihatan di jalan jalan  terdapat ramai askar askar  dan juga sekatan jalan raya.... Kashmir merupakan kawasan bergolak... sebab itu lah ramai askar askar yang kelihatan... pelancongan merupakan pendapatan utama mereka, sebab itu lah mereka akan senantiasa pastikan keselamatan pelancong mereka.....

                                                           Perumahan di Dal Lake...




Tak tau la nama tempat ni... tapi driver kami berhentikan kami untuk ambik gambar katanya....








@Mughal Gardens - Visiting the Nishat Bagh,Chaslmashahi,Shalimar garden & Shankacharya temple..

Mengikut tour guide ini, kalau datang pada musim bunga kat garden ni... sgt cantik dengan bunga bungaannn kalau tak silap pada bula Jun & Julai... pada musim sejuk ni kebanyakkan pokok dah mati... dan sekarang mereka buat tanaman semula... baru tabur bijih benih....

walaupun hanya tinggal ranting kayu sahaja keliahatan, tapi pemandangannya tetap cantik   dan udaranya... nyaman...owh lagi satu ku nak bagitahu tahap kebersihan di kashmir ni amat berbeza dengan New Delhi... walau pun bandar Kashmir ni tidak lah se gah New Delhi tapi bandar nya amat cantik dan berudara segar (tak busuk... kat ND ada bau la...iihhhhh)... mungkin kita dapat lihat disitu yang Islam amat menitik beratkan kebersihan.....

Tour guide gi beli tiket...













 Ku di dera ambik gamba cam gini - Mungal Suite




with our tour guide @Kashmir










Cantik kan Kashmir girl...












Pekerja mereka sedang berehat- maybe minum petang kot...




baru tanam pokok bunga untuk musim bunga nanti...






Sedikit info: Tempat ini merupakan taman bunga Maharaja Mughal yang berhubung dengan Tasik Dal, berhampiran dengan bandar Srinagar di negeri Jammu dan Kashmir yang diberinama Shalimar Garden , Shalamar Bagh,Farah Baksh dan Faiz Baksh dan taman lain Nisha Bagh. Taman ini di bina oleh Maharaja Jahangir untuk isterinya Nur Jahan pada tahun 1619. Bagh dianggap titil kualiti hortikultur Mughal. Sekarang dijadikan taman umum.
                                                                                                                                 Note: Sumber Wikipedia

Shooping time... seperti biasa la kan kononnya nak tunjuk tempat buat karpet.. tapi sebenarnya suwuh kita org beli.. oleh kerana sebahagian kami time kat Agra ari tu dah shoping karpet , kat sini x de lah nak beli lagi kan...:)











Selesai sahaja shooping kami bergerak ke Houseboat Hotel, tempat penginapan kami untuk malam ni... keluar dari tempat ni... wow! makin sejuk.... -1'c dah... sejuk....walaupun dah pakai 2 3 empat lapis... 






Kami menuju ke House Boat - pemandangan di waktu senja...

Part 3-  tunggu ye...

18 comments:

Anonymous said...

nampak cam best je

Hapizah said...

bestnyeeee...blh bagi contact no.agent?tk

Zila said...

we all ambik agen direct kat sana (India),,, kalau jumpa nnt Insha Allah saya bagi. bila plan nak pegi?

Laily Zainuddin said...

Salam zila.. Nak contact no. Agent kat india tu blh? Email add: laily_zainuddin@yahoo.com

Zila said...

ok nnt i email you..

Anonymous said...

Kak, emelkan travel agent kat India tu thanks..syu_tweet@yahoo.com

Anonymous said...

tolong emailkan agent kat sana - berapa kosnya yerrrr

nangguama123@gmail.com

Anonymous said...

salam kak, blh tlg emalkan contact agen kat sana di alamat emel ratt_k@yahoo.com. TQ. Percutian yang menarik.

Anonymous said...

assalamualaikum kak zila..leh x emailkan contact agent akak ni.. ni emel sy chomby86@yahoo.com..
terima kasih kak.

nisa said...

assalamualaikum akak bole x bgi contact agent kt isyahoneysha@gmail.com tq :)

Zila said...

Hi... tk kerana sudi jenguk blog akak.. Insya Allah nnt akak email.

Anonymous said...

Salam.. mnta tlg email d contact details of ur Indian agent.
Tq, nurazwaz@yahoo.com

CatlinaFly said...

Dear...nk tau gak psl pakej ni ..camne nk contact diorg..email me k

drmaizatul@yahoo.com

Natasyah Dewi Anuar said...

bole mintak tour agent sana tak
natasyah76@gmail.com

timakasih

reenakabalena said...

bestnyer...boleh bagi contact number agent tu tak? tolong email saya at reenakabalena@gmail.com yer.

Oh ya kak, kenapa blog ni dari 15hb? ker sayer ter missed blog yang dari date 13hb-15hb? carik2 tak jumpa :))

Terima Kasih

nadhyra nasir said...

slm kak, boleh mintak contek no agent x?? *_*

Anonymous said...

Salam,

Kak, saya tengah cari any agent yang ok untuk ke kashmir.. terjumpa blog akak.. boleh tolong email contact agent yg bawa akak ke sana tak? thank you kak
email add: fazleeda_fazin@yahoo.com

Nurliyana Sakina Rosli said...

salam kak, sy yana...boleh sy dapatkan contact agent di sana?email sy nurliyanasakina92@gmail.com ... thanks ye kak ! :)